Trauma - Zelftest
Verschil tussen trauma en traumatische klachten
Niet alle ingrijpende gebeurtenissen leiden tot blijvende klachten. Na een ingrijpende ervaring, zoals een ongeluk, is het normaal om een tijdje alerter te zijn, sneller te schrikken of bepaalde situaties tijdelijk spannend te vinden. Meestal verdwijnen deze reacties vanzelf binnen een paar weken.
Blijven klachten echter langer aanhouden of worden ze erger, dan kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS kenmerkt zich door herbelevingen, vermijding van bepaalde situaties, constante alertheid of prikkelbaarheid.
Daarnaast kunnen heftige ervaringen uit je verleden, zoals pesten, mishandeling of misbruik, een diepere impact hebben, zelfs als je denkt dat je ermee hebt leren leven. Deze ervaringen kunnen onbewust doorwerken, bijvoorbeeld in spanningsklachten, vermoeidheid, moeite met emoties of problemen in relaties. Dit wordt vaak complex trauma genoemd, omdat het langdurige en bredere gevolgen kan hebben dan PTSS alleen.
Trauma laat niet alleen psychische, maar ook lichamelijke sporen achterlaat. Klachten zoals chronische pijn, een constante staat van alertheid of gevoelens van onveiligheid kunnen hun oorsprong hebben in onverwerkte ervaringen, zelfs als je de link niet direct legt. Dit maakt het belangrijk om te onderzoeken of oude gebeurtenissen een rol spelen in hoe je je nu voelt.
Onverwerkt trauma?
Soms is het moeilijk te herkennen of bepaalde klachten zoals stress, spanning of vermijding te maken hebben met een onverwerkt trauma. Je bent niet alleen: veel mensen lopen met deze klachten rond zonder precies te weten waar ze vandaan komen. Deze trauma zelftest helpt je om een eerste indruk te krijgen van mogelijke trauma-gerelateerde klachten. Deze test is een eerste stap om inzicht te krijgen in je klachten.
Hoe werkt het?
Beantwoord de onderstaande 11 vragen met 'Ja' of 'Nee'. Tel na het invullen hoeveel keer je ‘Ja’ hebt geantwoord. Deze zelftest is geïnspireerd door de inzichten van experts zoals Bessel van der Kolk en Gabor Maté, en helpt je om een eerste indruk te krijgen van mogelijke trauma-gerelateerde klachten.
Vragen:
1. Heb je het gevoel dat je lichaam spanning vasthoudt of pijn ervaart die mogelijk gerelateerd is aan een traumatische ervaring?
2. Vermijd je bepaalde situaties, mensen of plaatsen omdat ze je herinneren aan nare gebeurtenissen?
3. Heb je nachtmerries of flashbacks waarin je de traumatische gebeurtenis opnieuw beleeft?
4. Heb je vaak het gevoel dat je niet volledig aanwezig bent of dat je een deel van jezelf mist in sociale situaties?
5. Heb je moeite om je emoties volledig te ervaren, of voel je je emotioneel 'afgevlakt' of 'distant'? Of heb je je emoties totaal niet onder controle?
6. Word je regelmatig getriggerd door situaties, geluiden of plaatsen die je aan een traumatische gebeurtenis herinneren?
7. Heb je regelmatig last van fysieke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn of maagklachten, waarvan de oorzaak niet volledig verklaard kan worden door medische tests of diagnoses?
8. Voel je je vaak losgekoppeld van anderen, zelfs wanneer je in gezelschap bent?
9. Heb je moeite om goed voor jezelf te zorgen, of stel je je eigen behoeften vaak uit?
10. Merk je dat je moeite hebt om grenzen te stellen, of voel je je vaak overweldigd door andermans behoeften?
11. Heb je regelmatig gevoelens van schaamte of schuld, zelfs over dingen die buiten je controle liggen?
Resultaten interpreteren
Tel het aantal keren dat je ‘Ja’ hebt geantwoord:
- 0-2 keer 'Ja': Je klachten lijken mogelijk niet direct trauma-gerelateerd. Bewustzijn en goed voor jezelf zorgen is altijd goed.
- 3-5 keer 'Ja': Het is mogelijk dat sommige van je klachten verband houden met onverwerkte nare ervaringen.
- 6 keer of meer 'Ja': Jouw klachten kunnen wijzen op onverwerkt trauma dat aandacht verdient. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan en professionele hulp te zoeken.
Volgende stap: Vraag een gratis adviesgesprek aan
Als je meerdere keren 'ja' hebt geantwoord, is het belangrijk om verder te onderzoeken wat er speelt. Het kan verleidelijk zijn om trauma’s weg te stoppen, in de hoop dat het vanzelf overgaat. Maar klachten die niet worden aangepakt, zullen verergeren en krijgen steeds meer een negatieve invloed op je dagelijks leven, je relaties, gezin, werk en je eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Gelukkig weten we tegenwoordig heel veel over trauma en hoe je het kunt verwerken. Het kan dus een enorme opluchting zijn om deze stap te zetten en actief aan de slag te gaan met het verwerken van je trauma of het aanpakken je overspannenheid of burn-out. Tijdens het adviesgesprek bespreken we hoe ik je kan ondersteunen. Gaan we daarna samen aan de slag? Dan krijgt inzicht in je klachten, praktische tools om ermee om te gaan, en we werken samen aan het verwerken van het trauma met effectieve behandelingen zoals EMDR. Je bent in veilige en kundige handen en ik help je om weer rust, balans en controle te vinden in je leven. Zet nu die eerste stap en vraag een gratis adviesgesprek aan.
Let op: deze test is geen diagnose, maar een hulpmiddel om te ontdekken of het zinvol is om verder te kijken naar de oorzaak van je klachten.